DE VEERTIEN BILLEKENS

DE VEERTIEN BILLEKENS

Op dezelfde plek waar vroeger 14 billekens de toog versierden, bouwen we vandaag aan een nieuw verhaal.

Busladingen met  Belgische en ook Nederlandse dancing liefhebbers gingen naar Zandhoven.
Men had er wel 9 dancings zoals "de Blauwe Engel" en de bekendste dancing:
"In de 14 Billekens", een legende waar men nu nog over praat.

De baandancing “De 14 Billekens” was voor inwoners van Zandhoven en ver daarbuiten een gevestigde waarde. De historie gaat dat het café haar naam te danken heeft aan de 7 dochters van de eigenaar, Jos Lembrechts. Ter ere van zijn nageslacht liet hij een loodraam maken, met daarop 7 dames afgebeeld, dat jarenlang in de dancing zou schitteren. Niet enkel het loodraam maar ook het aanwezige Decap orgel maakten van het etablissement een lokale parel. Vandaag de dag is het de beurt aan ons nieuwbouwproject “Residentie Veertien” om de site weer te doen opleven.

Decap orgel

In de 14 Billekens stond een Decap orgel, door de gebroeders Decap uit Antwerpen ontworpen type dancing-orgel, gebaseerd op het principe van lucht persen in een accordeon.

Op Youtube vind je nog videos met de sfeer en “ambiance” tijdens de dansavonden, zoals het optreden van Eddy Wally in 1998.
Johny Hoes kwam er regelmatig, en heeft er zelfs een lied over geschreven

Created with Sketch. Created with Sketch. checkmark download files-empty Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium Group 3 Created with Sketch.