— door Jurgen Brekoo

Wat zijn de kosten als ik een woning koop?

Wat zijn de kosten als ik een woning koop? Wat zijn de kosten als ik een woning koop?

Als je op zoek gaat naar jouw droomwoning heb je op voorhand je budget bepaald. Hou er wel rekening mee dat er bij de aankoop van vastgoed niet enkel de prijs betaald moet worden. Er zijn heel wat extra kosten waar je best wat voorbereidend werk voor kunt doen.


Registratierechten

Elke overdracht van een vastgoed in België moet worden vastgelegd in een Authentieke akte. De akte wordt dan geregistreerd in het hypotheekregister waarvoor er belasting moet worden betaald. Deze belasting zijn de registratierechten. Het bedrag van de registratierechten hangt af van de aankoopprijs, de regio waar de woning gelegen is en of je je eigen en enige woning koopt. In Vlaanderen bedraagt deze belasting momenteel voor een bestaand vastgoed dat de eigen en enige woning is 3% van de aankoopprijs. Beslis je om een nieuwbouwwoning te kopen zullen de registratierechten op de constructie echter vervallen. Dan betaal je enkel registratierechten op de grond of het grondaandeel en BTW op de constructie.


Authentieke akte

Naast bovenstaande belasting zijn er ook nog kosten gerelateerd aan de Authentieke akte. De notaris die de akte opmaakt en de aankoop begeleidt heeft recht op een ereloon. Dit ereloon werd vastgelegd in een Koninklijk Besluit en zal worden berekend door middel van een aantal berekeningsschijven in percentage op de aankoopprijs. Boven op dit ereloon komt ook nog 21% BTW en om de akte op te stellen en over te schrijven in het hypotheekregister zijn er nog een aantal administratieve kosten.


De lening

Als je een woning koopt heb je quasi altijd een bank nodig voor de hypothecaire lening. Ook deze lening wordt vastgelegd in een notariële akte en overgeschreven in het hypotheekregister en wordt belast met registratierechten. Dit is meestal ongeveer 1% van het bedrag dat ontleend wordt.


Bijkomende kosten

Naast al deze kosten voor notaris en belastingen is er nog een belasting, de onroerende voorheffing. Voor deze belasting wordt er op 1 januari gekeken wie er eigenaar is van de woning en deze persoon ontvangt dan in de loop van het jaar de aanslag. Bij de aankoop wordt deze belasting dan pro rata berekend en dit bedrag komt samen met de aankoopsom toe aan de verkoper.

Dan zijn er nog verschillende verzekeringen zoals je brandverzekering en schuldsaldoverzekering om rekening mee te houden.


Om een inzicht te krijgen in de som van deze bijkomende kosten hebben de notarissen een rekenmodule opgezet. Dit is een handige tool waarmee je in een paar klikken een schatting krijgt van de kosten van de aankoop van jouw droomwoning. Via onderstaande knop kom je op de rekenmodule.

Ook interessant

Created with Sketch. Created with Sketch. checkmark download files-empty Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium Group 3 Created with Sketch.