— door Jurgen Brekoo

Waar vind ik een EPC?

Waar vind ik een EPC? Waar vind ik een EPC?

De waarde van een woning wordt mede bepaald door de score van het energielabel dat vermeld staat op het Energieprestatiecertificaat (EPC). Een woning met een goed energielabel zal ook vlotter verkopen dan een woning met een slechte energetische score.


Tot nu toe was het EPC van een woning online enkel te raadplegen door een energiedeskundige. Om meer transparantie te geven heeft het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) een online tool gelanceerd waar iedereen kan opzoeken of er voor een adres een geldig EPC aanwezig is en welke score hierop vermeld staat. Op deze manier wil het VEKA ook tegengaan dat er bij verkoop of verhuur een foutieve of, bij uitzondering, valse EPC score gecommuniceerd wordt.


Niet alle info

Niet alle informatie uit het EPC zal via de online tool zichtbaar zijn. Als er voor een bepaald adres een geldig EPC beschikbaar is, zal de gebruiker de datum van de opmaak van het EPC kunnen vinden, alsook het type, de energiescore uitgedrukt in kWh/m²/ jaar en het energielabel. De resterende details uit het EPC is uiteraard voorbehouden voor de eigenaar, kandidaat-koper of huurder. Via onderstaande knop kom je automatisch bij de tool.

Ook interessant

Created with Sketch. Created with Sketch. checkmark download files-empty Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium Group 3 Created with Sketch.