Wat zijn registratierechten?
Registratierechten, vaak aangeduid als verkoopsrechten, zijn extra kosten die je moet betalen bij de aankoop van je appartement, woning of bouwgrond. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze kosten niet inbegrepen zijn in de aankoopprijs. Hiervoor kun je overigens ook geen lening afsluiten. Registratierechten zijn de belastingen die aan de overheid betaalt voor de registratie van de aankoopakte van je woning in het hypotheekregister.
Wijzigingen per 1 januari 2025
Goed nieuws voor kopers! Vanaf 1 januari 2025 worden de registratierechten verlaagd van 3% naar 2% voor de aankoop van je eerste en enige woning. Deze verlaging geldt dus alleen voor de kopers die nog geen andere woning in volle eigendom bezitten en de nieuwe woning als hun hoofdverblijf gebruiken. De datum van de Authentieke akte is de sleutel in de nieuwe regel. Teken je in 2024 een onderhandse koopovereenkomst maar is de akte pas in 2025 kun je dus toch genieten van de 2% registratierechten.
Voor beroepsverkopers stijgen de registratierechten juist van 4% naar 6%.
Registratierecht per type ontroerend goed
- Nieuwbouw: bij aankoop van nieuwbouw betaal je registratierechten op het grondaandeel en BTW over de constructie. De registratierechten op het grondaandeel bedragen 12% en de BTW op de constructie 21%.
- Bouwgrond en tweede woningen: hier geld het tarief van 12% registratierechten.
- Eerste gezinswoningen: bij de aankoop van je enige gezinswoning betaal je straks 2% registratierechten.
- Energiezuinige renovatie: kopers die binnen zes jaar een energetische renovatie uitvoeren, betalen slechts 1% registratierechten. Dit tarief geldt ook voor het slopen en heropbouwen van de woning.
De renovatieplicht blijft
In Belgie blijft de renovatieplicht wel bestaan, wat betekent dat nieuwe eigenaren van residentiele gebouwen met een lage energieprestatie (EPC-label E of F) verplicht zijn om binnen vijf jaar te renoveren naar een minimaal EPC-label D (score tussen 300 & 400 kWh). Goed nieuws! De regel dat je binnen de vijf jaar moet renoveren is versoepeld, in de plaats van binnen de 5 jaar met je nu binnen de 6 jaar renoveren naar label D. Tevens is het verstrengingspad dat gepland was vanaf 2028 volledig afgeschaft. Het label D is en blijft dus het laagst verplichte label.
Wat houdt zo’n renovatie in?
- Dakisolatie
- Vervanging van ramen
- Spouwmuurisolatie
- Vloerisolatie
- Nieuwe gasketel
- Zonnepanelen en/of zonneboiler
De kosten voor deze renovaties kunnen varieren, afhankelijk van de omvang van de verbeteringen.
Indien het EPC-label niet tijdig behaald wordt, kan een administratieve geldboete opgelegd worden van €500 tot €200.000.
Renovatieplicht bij:
- Schenking: bij het verkrijgen van woning door schenking
- Vestiging van opstalrecht of erfpacht: de renovatieverplichting geldt ook hier.
- Inbreng in huwelijksgemeenschap: als de woning met een EPC-label E of F wordt inegbracht in de gemeenschap.
Uitzonderingen:
- Bij scheiding of beeindiging van samenwoning geldt de renovatieplicht niet, mits de woning al eerder in gezamenlijk eigendom was en minstens één eigenaar er zijn hoofdverblijfplaats heeft.
- Bij erfenis
Renovatiepremie
Heb je een woning? Als je op het moment van de aanvraag zelf in het pand woont, dan kom je misschien wel in aanmerking voor een renovatiepremie. De woning moet minstens 30 jaar oud en je hoofdverblijfplaats zijn. Heb je een tweede eigendom? Dan kom je spijtig genoeg niet in aanmerking voor de premie.