— door Jurgen Brekoo

Wat is het asbestattest en wanneer heb je het nodig?

Wat is het asbestattest en wanneer heb je het nodig? Wat is het asbestattest en wanneer heb je het nodig?

Op 23 november is het zover. Vanaf dan moet er naast het EPC, bodemattest, rapport elektrische keuring, de stedenbouwkundige inlichtingen en het postinterventiedossier ook een asbestattest worden afgeleverd bij de verkoop van je huis of appartement. Dat wil zeggen, enkel als je huis of appartement is gebouwd voor 2001. Voor alle recentere gebouwen is het asbestattest niet nodig.

 


Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop.

Een van de bekendste toepassingen van asbest is wellicht dak- of gevelbekleding, herkenbaar aan de typische golfplaten en leien. Een asbestdak of -gevel is bekleed met leien, platen of golfplaten uit asbestcement, een in oorsprong hechtgebonden asbesttoepassing. De leien en (golf)platen kunnen naast de klassieke grijstinten ook rood of zelfs roos van kleur zijn.

Tot de productie van asbestcement in 1998 verboden werd in België, werd het op grote schaal gebruikt om leien, vlakke platen en golfplaten mee te produceren voor dak- en gevelbedekking. Er wordt geschat dat er in Vlaanderen alleen al zo’n 86 miljoen m² aan asbestcementen daken en gevels op onze gebouwen ligt.

Inmiddels is bekend dat asbest kankerverwekkend is en daarom is de doelstelling om tegen 2040 Vlaanderen volledig asbestveilig te maken. Hiervoor moet alle asbest in slechte staat worden opgespoord en verwijderd.

 


Hoe herken ik asbest?

1. Honinggraat-textuur

Een manier om asbest te herkennen is door de textuur van het materiaal te bekijken. Let op de volgende zaken:

  • De meeste plaatmaterialen in asbestcement herkent u aan hun gewafelde structuur in de vorm van een honinggraat. Meestal bestaan ze ook uit meerdere lagen.
  • Asbestcementen toepassingen hebben vaak ‘asbestbloemen’: witte vlekken verspreid over het oppervlak. Die vlekken wijzen op de aanwezigheid van asbest.
  • Op plaatsen waar het materiaal gebroken is of waar het oppervlak verweerd is, kunt u asbestvezelbundels vaak met het blote oog zien.
  • Asbestcementen leien zijn minder eenvoudig te herkennen. Dak- of gevelleien waar géén asbest in zit bestaan uit natuurlijke leisteen en hebben een licht gekarteld, glad oppervlak waarop zelden mos op groeit.

2. Productiejaar

U kunt een asbestcementen dak of gevel ook onderscheiden door naar het productiejaar van het materiaal te kijken. Plannen, facturen, technische fiches en andere gegevens van de fabrikant kunnen daarbij nuttig zijn.

Kort samengevat zijn de volgende materialen altijd asbesthoudend:

  • leien geproduceerd voor 1990;
  • golfplaten geproduceerd voor 1992.

Asbestvrije leien of golfplaten herkent u aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Golfplaten zonder asbest hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

(Vermelden de materialen ‘AT’ = altijd asbest)

 

3. Plaatsingsjaar

In 1998 werd de productie van asbestcement verboden in België. Toch kunnen daken en gevels geplaatst na die periode asbest bevatten. Sommige bouwbedrijven hebben immers na het verbod hun voorraad aan asbestcementen leien en golfplaten nog opgebruikt.

Werd uw dak of gevel geplaatst tussen 1990 en 2001? En kunt u via de beslissingsboom niet bepalen of het materiaal asbest bevat? Laat dan een analyse uitvoeren door een erkend asbestlabo (analyse kost circa 50 euro).

 


Wat is het asbestattest?

Het asbestattest is een samenvatting van de asbestinventaris van het gebouw. Er staat in welke asbesthoudende materialen er in het gebouw zijn aangetroffen, wat de staat is van deze materialen en hoe je ze veilig kan beheren of laten verwijderen.

De prijs van het asbestattest zal, afhankelijk van de grootte en het bouwjaar, tussen 300 en 600 euro exclusief BTW liggen. Dit kan nog oplopen als er nog bijkomende staalnames moeten gebeuren om te bepalen of verdachte materialen wel of geen asbest bevatten. Het uiteindelijke asbestattest zal worden afgeleverd door OVAM en is standaard 10 jaar geldig. Als er minstens 1 asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico is gevonden wordt de geldigheidsduur aangepast naar 5 jaar.

Voor de verkoop van een appartement zijn er 2 asbestattesten nodig. Een voor het appartement en een voor de gemeenschappelijke delen. Het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen is wel pas verplicht vanaf 1 januari 2025.

Bij verhuur van een woning is het asbestattest niet verplicht maar als je als eigenaar in het bezit bent van een asbestattest voor de huurwoning dien je de huurder wel een kopie te bezorgen van het attest.

 

 


Hoewel er geen verplichting is om het asbestattest al te hebben bij de start van de verkoop is het natuurlijk wel verstandig om het document zo snel mogelijk te laten opmaken. Voor vragen, meer informatie of de contactgegevens van een gecertificeerde asbestdeskundige kunt u uiteraard terecht bij onze vastgoedspecialisten

Ook interessant

Created with Sketch. Created with Sketch. checkmark download files-empty Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium Group 3 Created with Sketch.