Je eerste woning kopen? Maak een wensenlijst.

Je eerste woning kopen? Maak een wensenlijst. Je eerste woning kopen? Maak een wensenlijst.

Je bent op zoek naar je eerste woning om te kopen. Weet je al wat écht belangrijk voor je is? Voor de zoektocht naar je droomwoning is het slim om vooraf je woonwensen te bepalen.

Wanneer je je woonwensen duidelijk in beeld hebt, wordt het zoeken naar een woning makkelijker en heb je meer kans van slagen. Vanwege de krappe huizenmarkt, waarin de vraag naar woningen momenteel groter is dan het aanbod, zul je op sommige wensen misschien concessies moeten doen. Goed dus om te weten wat voor jou echt harde eisen zijn.

Locatie

Bepaal de grootte van je zoekgebied. Wat is je maximale reistijd naar werk, familie, vrienden, de supermarkt, het bos, strand of je sportvereniging?

Je wilt met plezier thuiskomen. Twijfel je aan een bepaalde buurt? Ga er eens op verschillende momenten kijken, zowel ’s morgens als ’s avonds. Kies een doordeweeks moment en een in het weekend. Hoe is het op woensdagmiddag wanneer de scholen uit zijn? Doe dat niet alleen met de auto, maar maak ook een wandeling of stap op de fiets. Ga naar de plaatselijke supermarkt, drink ergens een kop koffie en haal wat lekkers bij de bakker. Op deze manier kun je een goede inschatting maken of deze buurt echt iets voor jou is.

Nieuwbouw…

Is het voor jou geen probleem om een woning van een plan te kopen en wil je de komende paar jaar geen tot weinig onderhoudskosten hebben? Dan is een nieuwbouwwoning perfect voor jou. Die wordt kaal opgeleverd. De vloeren, wanden, tuin: alles moet nog afgewerkt worden en je kunt het dus helemaal naar jouw smaak afmaken. Houd er ook rekening mee dat al deze kosten binnen je budget moeten passen. Daarnaast heb je niet binnen een paar weken de sleutels, daar je moet je nog een tijdje geduld voor hebben.

… of bestaande bouw

Bij bestaande bouw zie je precies wat je koopt. Je kunt het ervaren en daardoor goed inschatten of het helemaal bij je past. Elke bouwperiode heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Zo vind je in jarendertigwoningen vaak ‘en suite’ deuren, granietvloeren en hoge plafonds. Jarenvijftigwoningen zijn eenvoudiger qua bouwstijl. En bij een woning uit de jaren negentig zal de isolatie beter zijn. Houd bij een bestaande woning ook rekening met kosten voor (toekomstig) onderhoud en een eventuele (noodzakelijke) renovatie of opfrissing.

Welk type woning past bij jou?

Er verschillende type woningen, denk aan een rijwoning, halfopen bebouwing, vrijstaande woning, bel-etage, appartement of duplex appartement. Het type woning dat het best bij jou past, is afhankelijk van je woonwensen. Wil je een tuin en ruimte om een gezin te starten, dan kom je algauw uit op een eengezinswoning.

Heb je geen groene vingers en wil je vanuit je woonkamer vrij uitzicht? Dan is een appartement meer iets voor jou. Houd er rekening mee dat je hierbij te maken hebt met zogeheten algemene kosten. Deze bijdrage komt boven op je vaste lasten en gaat in een gezamenlijke pot om (groot) onderhoud aan het gebouw te betalen, zoals schoonmaak van gezamenlijke ruimtes, lift- of dakonderhoud.

Heb je liever een bijzondere woning, iets minder ‘standaard’? Dan is een oude herenwoning misschien iets voor jou.

Koop je je eerste woning? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 •          Wat mis je in je huidige woning en/of buurt? Ofwel: Wat is de belangrijkste reden dat je wilt verhuizen?

•           Hoe zie je je toekomst? Maak een(voorzichtige) voorstelling van wat je op termijn graag zou willen: een gezin, (meer) huisdieren of ruimte om je hobby verder uit te kunnen breiden. Dit bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt.

•           Ben je bereid zelf te klussen of heb je op termijn budget om iets uit te laten besteden? Het maakt de keus tussen een oude of nieuwe(re) woning makkelijker.

•           Waar wil je concessies op doen? Maak een prioriteitenlijst waarbij de eerste twee, drie punten het allerbelangrijkst zijn. Bijvoorbeeld locatie, het aantal kamers en/of de aanwezigheid van een buitenruimte. Hier wil je geen concessies op doen. Op de punten daarna kun je inleveren als de eerste ‘afgetikt’ zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bad, tuin op het zuiden of open haard.

Nu kun je gericht gaan zoeken

Op basis van jouw lijst met woonwensen kun je gericht gaan zoeken naar een koopwoning.

Vind je het moeilijk om iets te vinden wat aan je wensen voldoet? Wellicht zijn die niet in verhouding tot je budget. Zoek ook in een prijsklasse lager of net even in een buurt verderop. Blijf mogelijkheden zien, wees realistisch en wie weet wat voor verrassends je tegenkomt!

Kijk zeker ook eens naar ons aanbod of er iets voor je bij zit.

Ook interessant

Created with Sketch. Created with Sketch. checkmark download files-empty Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium Group 3 Created with Sketch.