— door Jurgen Brekoo

Hoe word je BIV makelaar?

Hoe word je BIV makelaar? Hoe word je BIV makelaar?

Veel mensen hebben er geen idee van wat er nodig is om erkend vastgoedmakelaar te worden. Wij leggen het graag voor je uit.

Erkenning bij BIV

De eerste stap naar het traject  “ik word vastgoedmakelaar” is het aanvragen van je erkenning bij het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars, afgekort BIV.

Stage

Het BIV biedt je een uitgebreid stagetraject aan waarin je alle ins en outs van het vak kunt leren. Je kunt starten met je stage als je een bachelordiploma hebt (richting maakt niet uit) of een evenwaardige studie zoals bijvoorbeeld de opleiding Vastgoedmakelaar bij Syntra.

Heb je je stageaanvraag gedaan dan zul je worden uitgenodigd voor een competentietest. Tijdens deze test wordt er gekeken naar je kennis en waar je werkpunten liggen tijdens je stage. Na de test zul je op de lijst met stagiairs worden toegevoegd en krijg je een BIV-nummer waarmee je het traject kunt starten. De stage duurt 1.500 werkuren en wordt gedaan onder het toeziend oog van een stagemeester (zelf een erkend vastgoedmakelaar en ingeschreven als stagemeester bij het BIV).

Zoals gezegd zullen alle facetten van het vak aan bod komen tijdens de stage en zul je een verslag moeten maken van het traject plus je agenda en dossiers bijhouden en doorgeven. Met verschillende tools van het BIV (eLearning) en de kennis van je stagemeester kun je je goed voorbereiden op de laatste stap.

Bekwaamheidsproef

De laatste stap is de bekwaamheidsproef en een mondelinge test voor een aantal leden van de uitvoerende kamer van het BIV. Hiervoor moet je 60% of meer halen om te slagen en je krijgt slechte één herkansing. Eenmaal geslaagd ontvang je je erkenning en mag je je titularis noemen. Dit houdt in dat je een certificaat en naambord krijgt waarmee je je erkenning kunt aantonen.

Gefeliciteerd, hiermee kun je aan de slag als vastgoedmakelaar. Daar houdt de connectie met het BIV natuurlijk niet op. Het BIV zorgt voor ondersteuning, een collectieve aansprakelijkheidsverzekering  en een uitgebreid vormingsaanbod voor de verplichte jaarlijkse bijscholing.

Ben je enthousiast, wil je graag vastgoedmakelaar worden en ben je op zoek naar een dynamisch vastgoedkantoor om stage te lopen? Contacteer ons dan.

Ook interessant

Created with Sketch. Created with Sketch. checkmark download files-empty Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium Group 3 Created with Sketch.